Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

De geschiedenis van Sinterklaas

Sinterklaas ofwel Sint-Nicolaas is een bekende traditie in Nederland, die de afgelopen jaren vanwege zijn knecht nogal wat stof deed opwaaien. Maar wie is die man? Heeft hij echt bestaan? En hoe komt het dat hij in Nederland zo populair geworden is? Sinds wanneer heeft hij een donkere helper? En wat heeft hij met de Kerstman te maken?

Over Sinterklaas is een heel boeiend verhaal te vertellen. Sint-Nicolaas leefde rond 300 na Christus in Myra en werd na zijn dood heel populair in Griekenland en Rusland. In 1087 werden zijn
overblijfselen geroofd door Italiaanse handelslieden en naar Bari gebracht. Vandaar verspreidde zijn verering over Europa. In Nederland werd Sint-Nicolaas populair, omdat hij de patroonheilige van de zeevaartliederen en ongehuwde vrouwen was. Hij was ook een geefheilige. Op zijn naamdag werd in de middeleeuwen al brood en spek uitgedeeld aan de armen. Veel gebruiken die wij nu nog kennen herinneren aan de rijke geschiedenis van Sinterklaas. De speculaasvrijer bijvoorbeeld of het zakje met chocolade munten.

Op dinsdag 21 november om 14.00 uur geeft Ineke Strouken, traditiedeskundige, een lezing over Sinterklaas in dorpshuis ’t Hart, Bernadettestraat 2 in Spoordonk.

Toegang is gratis. Aanmelding is gewenst via reservering@hartvanspoordonk.nl

Gegevens

Datum:
21 november 2023
Tijd:
14:00 - 16:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Dorpshuis ’t Hart
Bernadettestraat 2
Spoordonk, Noord-Brabant 5688 KN Nederland
+ Google Maps