Je ziet het wel vaker, een mooie brief of een ander bijzonder item om te bewaren voor generaties na ons. Mensen verstoppen het op een geheime plek zodat iemand het later weer zal vinden. Je verwacht het misschien niet maar ook in Spoordonk hebben we een tijdcapsule. In dit bericht lees je er meer over. 

Er worden op dit moment grote stappen gemaakt, de contouren van de gymzaal zijn al duidelijk zichtbaar en ook in de kerk is er veel werk verzet. Als de gaten in de gevel je niet zijn opgevallen is het misschien toch echt tijd om eens langs de opticien te gaan.

Er worden bergen aan werk verzet in de kerk!
We genieten telkens weer als er wat nieuws te zien is in de kerk, het geluid van noeste arbeid dat is wat er op dit moment door het gebouw heen galmt en de typische geur van laswerk voor de funderingen, de piepschuimplaten die om je oren vliegen en de vrijwilligers die puin uit de kelders halen zodat er gestart kan worden met de technische installatie.

Iedere dag gebeurt er wel wat, het team werkt hard en niets is teveel gevraagd. Met heel Spoordonk stampen we echt iets gaafs uit de grond. Straks hebben we een ruimte waar eenieder profijt van zal hebben. Dat is waar het om gaat en dat is waar waar we het voor doen.

De gymzaal in topvorm!
Iedereen heeft wel een prachtige herinnering aan de oude gymzaal, het is niet te beschrijven hoe het dan voelt als je langs het terrein loopt en er alleen maar zand ligt, de oude gymzaal plat en een braakliggend terrein. Dat is echt zo’n moment dat wij snel naar de tekeningen kijken en elkaar een por geven en zeggen “over een paar weken komen de muren al boven het maaiveld uit”

We zitten inmiddels al een paar dagen in Mei en nu is het beeld en gevoel heel anders, de vorm van de gymzaal is al echt goed zichtbaar want de betonnen wanden steken nu boven het maaiveld uit. Het geeft direct een mooi beeld van de omvang. De nieuwe gymzaal is geen simpele vierkante doos zoals je ze vaak ziet, binnenkort delen we wat tekeningen en foto’s zodat iedereen ziet wat het gaat worden.

Hoe zit dat nou met die tijdcapsule?
Bouwen is voor sommige mensen echt een peulenschil, echte vakmensen draaien hun handen er niet voor om maar neem van ons aan dat het echt een vakmanschap is. Stel je eens voor dat je een kerk gaat verbouwen. Er zijn zoveel oude technieken waar je rekening mee moeten houden en dan heb je in ons geval ook nog te maken met een monument waarin niet zomaar alles mag.

Voor “uitdagingen” deinzen we al lang niet meer terug, ontelbaar hoeveel die op ons pad zijn gekomen maar telkens komt er een oplossing. Zo hadden we de uitdaging om het mozaïek op het altaar te bewaren terwijl dat functioneel echt heel slecht uitkwam voor de bestemming van deze plek.

Er is daarom een mooie oplossing bedacht, we voorzien het complete altaar van een beschermende piepschuim laag waarop vervolgens een dunne laag beton zal worden aangebracht. Met deze oplossing blijft het mozaïek in takt. Onze tijdcapsule is er dan ook echt een van formaat en is niet op een geheime plek verstopt; heel Spoordonk weet het nu ?

Bekijk de vloer in deze video

En al die handjes…….…uit de mouwen
Wij zoeken nog toppers voor het team. Ben jij een topper die we bij Hart van Spoordonk kunnen gebruiken? Trek dan even aan de bel want we staan te poppelen om met je te bekijken wat we samen kunnen doen.