Dorpshuis Hart van Spoordonk is de vijftiende winnaar van de Knippenbergprijs. Het dorpshuis kreeg de prijs zaterdagavond uitgereikt in het Boterkerkje in Oirschot. De Knippenbergprijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of vereniging in Brabant die zich inzet in de geest van Willy Knippenberg (1910-2005). De priester, historicus en leraar stond aan de wieg van vele heemkundekringen en musea en maakte zich sterk voor het behouden en bewaren van ons erfgoed. Thema dit jaar was ‘monumenten in kaart brengen’.

Voorbeeld van burgerparticipatie

Volgens de jury verdient Spoordonk lof voor de wijze waarop het kerkgebouw behouden is gebleven als hart van de gemeenschap. Toen het bisdom in 2019 besloot de Bernadettekerk uit de eredienst te onttrekken, kwam Spoordonk in actie. De kerk werd aangekocht en compleet verbouwd en verduurzaamd tot drukbezocht dorpshuis, dat op uitsluitend vrijwilligers draait.

Volgens de jury heeft de gemeenschap hiermee laten zien dat burgerparticipatie ook écht werkt. Volgens Ad Aben, die in het dorp ook wel bekend staat als bouwpastoor, is deze prijs dan ook voor heel Spoordonk. “Er zijn zoveel mensen die hieraan hebben bijgedragen.” Bij de prijs hoort een erepenning en geldbedrag van 1000 euro. De Knippenbergprijs is een extra steuntje in de rug en een waardering voor alle vrijwilligers die zich voor het behoud en beheer van het Dorpshuis inzetten.

De tweede en derde prijs gingen naar Kees Welmers uit Oisterwijk en MoNUment van de Week in Tilburg.

Foto’s: Martin van Wulfen, Pixelview Fotografie