Op 6 juli 2023 zullen twee kleindochters als eerbetoon aan hun grootvader A.J.A. Rats, de architect van de Sint-Bernadettekerk in Spoordonk, een concert geven in de kerk van hun opa. De kleindochters Marjolein Dispa en Ceciel Strouken vormen samen met Annemieke Corstens het strijktrio ‘da Capo’.

De Sint-Bernadettekerk in Spoordonk heeft een bijzondere band met de inwoners van Spoordonk. In de jaren dertig hebben ze geijverd voor een eigen kerk. Spoordonk had toen maar een paar honderd zielen, maar het lukte hen wel om een eigen parochie te worden en een eigen kerk te bouwen. Arm en rijk hebben daaraan bijgedragen. Veel Spoordonkenaren hebben daarom een bijzondere band met de kerk. Toen in 2019 de laatste mis werd opgedragen, was dat voor veel Spoordonkenaren een emotioneel gebeuren. Ze hadden veel herinneringen aan de kerk. Nu is de Sint-Bernadettekerk een multifunctioneel dorpshuis geworden, gerund door vrijwilligers, dat heel passend als naam gekregen heeft: ‘Hart van Spoordonk’.

De kerk is ontworpen door architect A.J.M. (Alfons) Rats (1901-1956) uit Blerick. Alfons Rats was architect, dichter en journalist. Het was de keuze van de pastoor dat hij de kerk zou ontwerpen. De kerk is een mooi voorbeeld van een gemeenschapskerk. Rats heeft heel goed rekening gehouden met het karakter van Spoordonk, zodat de kerk een mooi geheel vormt met het dorp. Het gebouw is in detaillering aangepast aan de landelijke omgeving en is uitgevoerd in een traditionele vormentaal met motieven die naar de Brabantse gotiek wijzen. Naast de kerk heeft architect Rats ook de pastorie en de school ontworpen. Het complex is een uitdrukking van het katholicisme in de tijd tussen de twee oorlogen. Naast Alfons Rats en zijn vrouw liggen ook zijn oudste zoon Rens en dochter Els met haar man Frans Knaven op het kerkhof naast de kerk begraven.

De kleindochters van architect Rats, Ceciel Strouken-Knaven en Marjolein Dispa-Knaven, geven samen met Annemieke Corstens op 6 juli een concert in de kerk van hun opa. Samen treden ze op als het strijktrio ‘da Capo’.  In de muziek betekent da Capo ‘nog eens vanaf het begin’. Deze naam is niet voor niets gekozen. Annemieke, Marjolein en Ceciel treden na ruim 25 jaar weer opnieuw samen op, nadat Ceciel naar Duitsland ging emigreren. Dit avontuur willen zij in de mooie kerk van Spoordonk met u delen. Het belooft een mooi concert te worden in een kerk waarin muziek fantastisch klinkt. Het concert van strijktrio ‘da Capo’ bevat muziek van J.S. Bach, L. van Beethoven en B. Martinu.

Het concert van Da Capo vindt plaats op donderdag 6 juli 2023 om 19.30 uur in de kerk Hart van Spoordonk. Toegang is vrij, maar een vrijwillige bijdrage (richtprijs €10 – €15) wordt zeer op prijs gesteld. U kunt u aanmelden op dorpshuis@hartvanspoordonk.nl.