75 jaar Bevrijding Oirschot – Spoordonk, voordracht uit de Memorialen van pastoor Jan van Gestel

Op donderdag 24 oktober a.s. wordt in Oirschot stilgestaan bij 75 Jaar bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag, 75 jaar geleden, werden Oirschot en Spoordonk bevrijd van de Duitse bezetter, terwijl De Beerzen 4 weken eerder al waren bevrijd.

De bevrijding is niet zonder slag of stoot gegaan, het Weekjournaal heeft hier de afgelopen weken uitgebreid verslag van gedaan.

Hoewel de viering a.s. donderdag voor heel Oirschot geldt, is toch het idee ontstaan om in Spoordonk ook stil te staan bij deze grote gebeurtenis in onze lokale geschiedenis.

Pastoor Jan van Gestel beschreef in zijn Memorialen kort over de gevolgen van de mobilisatie in Spoordonk in november 1939. Daarna beschreef hij vanaf Pinksteren 1944 over het verloop van de oorlog en de impact daarvan op Spoordonk. Het is historie in optima forma, zonder heldhaftigheid of spectaculaire acties, maar beschrijving van het dagelijkse leven in oorlogstijd in Spoordonk, gezien door de ogen van de pastoor.

Op woensdag 23 oktober a.s. worden deze passages uit de Memorialen voorgedragen door verschillende personen, waaronder pastoor Leendert Spijkers en burgemeester Judith Keijzers. De voordracht vindt plaats in de voormalige H. Bernadettekerk, waar inmiddels begonnen is met het demonteren van de kerkbanken, zoals op bijgaande foto’s te zien is.

Het kerkgebouw is vanaf 19.00 uur geopend, de voordracht begint om 19.30 uur en zal waarschijnlijk een uur duren. De voordrachten zullen worden afgewisseld met beeldprojectie van willekeurige foto’s uit de oorlogsjaren en enkele foto’s uit Spoordonk.

De verwarmingsinstallatie van de kerk is inmiddels afgesloten, de ruimte kan dus niet meer verwarmd worden. We vragen u om hier rekening mee te houden.